Klapša predstavio općinu Maruševec u Istanbulu

Aktualno, Press 25. studenoga 2017

Istanbul, 23. studenoga 2017. godine – Predsjednik SDP-a Maruševec i zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša, sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji Time To Town Twinning u Istanbulu. Konferencija je organizirana kao podrška za stvaranje mreža i partnerstva za projekte suradnje financiranim bespovratnim sredstvima u okviru Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) II.

Ministarstvo za Europske poslove konferenciju je organiziralo ne bi li se predstavnici vlasti iz zemalja Europske unije susreli s predstavnicima vlasti iz Turske i razmijenili iskustva i znanja o pripremi, prijavi i provođenju europskih projekata, na razini lokalnih samouprava.

Dvodnevnoj konferenciji nazočilo je oko 200 predstavnika lokalne vlasti iz Turske te preko 50 predstavnika lokalne vlasti iz Europskih zemalja, među kojima predstavnici Hrvatske, i to gradova Dubrovnik, Lepoglava i općine Maruševec. Temeljem uspješne prijave i provedbe europskih projekata na području općine, iznimno posjećenoj konferenciji u najvećem gradu u Turskoj nazočio je Mario Klapša, zamjenik načelnika Općine.

-Konferencija je organizirana u sklopu projekta vrijednog 4,5 milijuna eura sufinanciranih od strane Europske unije i Republike Turske, a trebao bi doprinijeti kreiranju održivih projekata u područjima relevantnih za pristup Turske Europskoj uniji, temeljenih na razmjeni znanja, vještina, informacija i mogućnosti lokalnih administracija EU zemalja i Turske. Iako je Hrvatska u usporedbi s Turskom mala zemlja, mišljenja sam da im naša iskustva mogu itekako pomoći, s obzirom na to da su pregovori o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji trajali najduže od svih pregovora zemalja istočne Europe – ističe Klapša, te napominje kako nije slučajno što su upravo predstavnici dviju jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije sudjelovali na ovoj konferenciji.

Zajedno s predsjednikom Gradske organizacije SDP-a Lepoglava i zamjenikom gradonačelnika Grada Lepoglave, Hrvojem Kovačom, Klapša je održao niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima turskih gradova, potencijalnih partnera na projektima povezivanja gradova i općina, kako bi kroz predstavljanje svojih država, a posebice sredina iz kojih dolaze, pronašli mogućnosti za suradnju na području razvoja gospodarstva, kulture i sporta.

To u pravilu znači kako Turci žele od nas učiti o predpristupnom procesu Europskoj uniji, ali pritom koristeći metodu povezivanja gradova i općina, tzv. Town twinning kako bi se konkretizirala moguća suradnja u tom procesu. Ta suradnja naravno ne znači neku običnu formu već potencijalnu mogućnost za razvoj poduzetništva, kulturnu razmjenu i povezivanje važnih lokalnih društvenih dionika. Ono što smo mogli iščitati iz bilateralnih sastanaka s nekoliko predstavnika turskih gradova je svakako njihova ozbiljna namjera da se ovaj oblik suradnje vrlo jasno konkretizira s nekim opipljivim rezultatima u budućnosti – spomenuo je zamjenik gradonačelnika Lepoglava Hrvoje Kovač.

-Za takve projekte povezivanja gradova bit će dostupno i do 130.000 eura koje će biti moguće koristiti za razmjenu znanja i vještina da se poboljša sposobnost lokalnih vlasti u Turskoj u smislu usklađivanja pravne stečevine EU. Uz to, provedbom takvih projekata povećat će se učinkovitost postojećih twinning aktivnosti dok će se istovremeno prenijeti primjeri dobre prakse u zemljama EU i poboljšati međudjelovanje lokalnih vlasti – zaključio je zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša.