Mladi nemaju vremena čekati – Bernardić s mladima kreira mjere za ostanak u Hrvatskoj

Aktualno 1. prosinca 2017

Kako je najavljeno na konferenciji za medije održanoj 14.11.2017. predsjednik SDP-a Davor Bernardić počeo je održavati radne sastanke s mladima u cilju da zajednički stvore mjere koje će mladima omogućiti ostanak u Hrvatskoj.

Odlučili smo se održati ove sastanke s vama – mladima jer upravo vi znate koji problemi vas najviše pogađaju i upravo ste vi oni koji će dati svoje prijedloge i ideje na temelju kojih smo mi u stranci dužni kreirati mjere kako bi mladi ostali u Hrvatskoj. Bez mladih ova zemlja nema budućnosti!

Prijedlozi za povećanje minimalne plaće, ugovori za stalno umjesto na određeno vrijeme i povratak sufinanciranog pripravništva su spremni i idu u proceduru, ali to je samo prvi korak koji moramo poduzeti da zaustavimo negativne trendove. Ako svi radno sposobni, pametni i vrijedni odu – nema novca za zdravlje, za mirovine, za škole ni vrtiće. Ova Vlada ništa ne čini po tom pitanju, a situacija je svakim danom sve gora. Mladi nemaju vremena čekati! – Davor Bernardić

U ponedjeljak 27.11.2017. održan je sastanak u Osijeku, a osječkim forumašicama i forumašima pridružili su se i iz Vukovara i Belog Manastira.

Razgovaralo se o izradi modela za priznavanje radnog iskustva studenticama i studentima koji su radili/rade tijekom studiranja. Oni se trude  i stječu iskustvo, a kada izađu na burzu rada to iskustvo nigdje nije zabilježeno i ne smatra se relevantnim pri traženju posla. Složili su se s prijedlogom o povećanju minimalne plaće te prijedlogom o povratku sufinanciranog pripravništva. SOR je kritiziran kao mjera koju su poslodavci koristili isključivo u svrhu iskorištavanja radnika, a da pri tom nisu prenijeli nikakva znanja mladima na stručnom osposobljavanju, a otkad su ukinuti troškovi prijevoza za neke je i ovaj oblik rada postao luksuz. Jedna od tema bio je i outsourcing tj. agencijski rad gdje se ugovori o radu na određeno vrijeme prestaju obnavljati nakon propisanog maksimuma od 3 godine pa već potplaćeni radnici završavaju na zavodima za zapošljavanje.

Forum i predsjednik složili su se i oko prijedloga stimulacije ugovora za stalno, umjesto oslanjanja na propisane rokove trajanja ugovora na određeno.  Mjera oslobađanja od doprinosa poslodavaca koji mladoj osobi ponude ugovor za stalno pokazala se jako dobrom i forumaši podržavaju proširenje iste do 35 godina starosti (sa sadašnjih 30), no upozorili su da su poslodavci često bili nedovoljno informirani o tome da uopće postoji takav model potpore.

U srijedu 29.11.2017. sastanak je održan u Varaždinu gdje su sudjelovali Forumi iz Krapinsko-zagorske, Međimurske te Varaždinske županije.

Fokus ovog sastanka bile su mjere koje bi omogućile i olakšale stanovanje za mlade. Jasno je da treba vratiti mjeru oslobođenja od poreza na kupnju prve nekretnine, no takva mjera malo znači dok mladi nemaju stalne poslove i stabilna primanja te samim time nisu kreditno sposobni. Osim što mladi u velikom broju napuštaju Hrvatsku većina ih je prisiljena preseliti se zbog posla u veće hrvatske gradove te smatraju da bi mjera sufinanciranog najma u ovom trenutku više pomogla mladima. Predlaže se i da se novac koji se uplaćuje za stanarinu, ili bar jedan veći dio tog novca oduzme od cijene kupnje stana, ako se najmoprimac odluči na taj korak.

Problemi ugovora na određeno vrijeme, malih plaća koje su nedovoljne i za osnovne troškove te nepovjerenje u institucije su i na ovom sastanku istaknuti kao najveći utjecaj na odluku o odlasku u neke druge, razvijenije i uređenije zemlje.

Predsjednik Davor Bernardić na oba sastanka je najavio upućivanje niza zakonskih prijedloga u saborsku proceduru već sljedeći tjedan, a prijedlozi s ovih sastanaka bit će proslijeđeni Savjetima unutar SDP-a kao i našim stručnjacima kojima je bliska ova problematika kako bi se kreirale ostale mjere.

Predsjednik Bernardić će nastaviti radne sastanke u sljedećem periodu, a naglasak će biti na obrazovanju te poticanju obrazovanja deficitarnih zanimanja te STEM područja.