Peđa Grbin novi je predsjednik SDP-a

Aktualno, Press 3. listopada 2020

U subotu se održao drugi krug izbora u SDP-u na kojima je 11.585 članova između Peđe Grbina i Željka Kolara biralo četvrtog predsjednika SDP-a.

Na izbore je izašlo 7.993 glasača, što čini 68 posto od ukupnog broja članova s pravom glasa.

Nakon obrađenih svih biračkih mjesta, Peđa Grbin osvojio je 5.143 glasova, odnosno 64,85 posto, dok je Željko Kolar osvojio 2.788 glasova, odnosno 35,15 posto.

Peđa Grbin tako je postao novi predsjednik SDP-a.

Potpredsjednici su postali Biljana Borzan, Sabina Glasovac, Ranko Ostojić i Siniša Hajdaš Dončić, jer su ukupno osvojili najviše glasova. U Predsjedništvo koje ukupno broji 17 članova, ušli su još i Ivan Račan, Mišo Krstičević, Željko Jovanović, Mihael Zmajlović, Predrag Fred Matić, Kristina Ikić Baniček, Željko Sabo, Romana Jerković, Ivana Marković, Domagoj Hajduković, Jasenka Auguštan Pentek, Sara Medved i Biljana Gaća.

Bivši predsjednik Davor Bernardić čestitao je novom predsjedniku SDP-a rekavši da je to velika čast i odgovornost.

Istaknuo je da je ponosan što je stranka pokazala predani rad i dostojanstvo te inkluzivnost u hrvatskoj politici. Po prvi puta su sve funkcije u stranci birane po načelu jedan član – jedan glas, dodao je, navodeći to kao visoki demokratski standard.

Kazao je da njegova odluka o odlasku s mjesta šefa SDP-a nije bila teška jer je puno radio i za stranku i za Hrvatsku.

“Nastavljamo se boriti, a zadatak vođenja je na nekom drugom”, dodao je i zaželio sreću novom vodstvu.

“SDP je potreban Hrvatskoj”, rekao je Željko Kolar nakon što je čestitao svom protukandidatu.

“U SDP-u ima snage, energije i volje, a vjerujem da će u novom predsjedniku biti mudrosti da okupi ljevicu za bolju Hrvatsku”, istaknuo je.

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin zahvalio se svima koji su mu omogućili da postane četvrtri predsjednik SDP-a.

Protukandidatima je uputio posebnu zahvalu rekavši da će im krasti ideje jer “dobre ideje u politici nemaju copyright”, a zahvalio se i prethodnicima od kojih je puno naučio.

Istaknuo je da se stranka treba mijenjati i da to počinje već večeras. “Već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao. Od večeras mi smo jedan SDP kojeg zanima samo solidarnost, pravda, jednakost i sloboda, SDP koji rade za sve i u kojem rade svi, stranka koja je otvorena prema novim ljudima i prema ljudima koji su otišli. SDP koji pobjeđuje – to je stranka kojoj želim biti na čelu”, rekao je Grbin.