Jednoglasno donesen rekordni proračun Općine Maruševec za 2018. godinu

Aktualno, Press 20. prosinca 2017

Maruševec, 20. prosinca 2017. godine – U prostorijama Općine Maruševec održana je peta sjednica Općinskog vijeća u ovom sazivu na kojoj je jednoglasnom odlukom donesen novi općinski proračun za 2018. godinu, koji iznosi 17.350.000 kuna.

Jedna od ukupno 26. točaka, a ujedno i najvažnija točka dnevnog reda bila je proračun Općine Maruševec za 2018. godinu. Svi prisutni vijećnici jednoglasno su podržali proračun za 2018. godinu u visini od 17.350.000 kuna, što je u odnosu na proračun iz 2017. godine povećanje za 31 posto ili 4.150.000 kuna.

– Proračun je rekordan i on je na tragu novih mjera Vlade Republike Hrvatske o preraspodjeli poreznih prihoda i prireza te kamata na štednju tako da mi kao jedinica lokalne samouprave možemo računati na dodatnih 4 milijuna kuna sredstava u proračunu, rekao je načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, dok je zamjenik načelnika Mario Klapša izrazio zadovoljstvo jednoglasnom potporom vijećnika za predloženi proračun, koji je izrazito važan za funkcioniranje lokalne samouprave i neophodan za provođenje planiranih razvojnih projekata.

Proračunom su povećana izdavanja za tzv. socijalne komponente. Radi se o povećanju za 350 tisuća kuna, i ta stavka iznosi gotovo milijun i pol kuna. Iz tih sredstava će se isplaćivati naknade za novorođenu djecu, i to 1.500 za prvo, 2.000 za drugo i 3.000 kuna za treće i svaku slijedeću bebu. Kao dodatna mjera rasterećenja kućnog budžeta mladih obitelji povećane su subvencije Općine za sufinanciranje vrtića, a nastavlja se financiranje škole plivanja, školske kuhinje za djecu slabijeg imovinskog stanja i nabavka radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole.

U proračunu je također povećan iznos stipendija za studente i to na 300 kuna za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije te na 350 kuna za one koji studiraju u Zagrebu i u drugim sredinama, ne bi li ih potaknuli da nakon školovanja ostanu živjeti i raditi u svojoj općini.

Prema novom proračunu povećana je godišnja potpora umirovljenicima s dosadašnjih 70 na 150 tisuća kuna. Za potrebe komunalnih djelatnosti planirano je 7.200.000 kuna, radi proširenja i uređenja groblja u Maruševcu i Druškovcu, za uređenje i modernizaciju cesta, izgradnju parkirališta kod groblja, sanaciju klizišta, mostova i otkup nadstrešnica na autobusnim stajalištima i drugih ulaganja.

Također, za potrebe mjesne samouprave predviđeno je povećanje od 400 tisuća kuna u odnosu na prošlu godinu i sad iznosi gotovo milijun i pol kuna, što znači da su se povećali proračuni svih pet mjesnih odbora kako bi lokalna zajednica mogla normalno funkcionirati.

Naravno, za udruge i klubove je povećana proračunska stavka u gotovo 100-postotnom iznosu, najvećim dijelom radi sanacije nogometnog igrališta u Donjem Ladanju.

Ukratko, doneseni proračun Općine Maruševec za 2018. godinu je realan i socijalno osjetljiv, a bazira se na ispunjavanju potreba građana i razvoju svih naselja u općini.