Zoran Milanović je 5. predsjednik Republike Hrvatske!

Aktualno, Press 6. siječnja 2020

Nakon obrađenih 100 posto biračkih mjesta, Zoran Milanović osvojio je 1.034.389 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 929.488 glasova. Pretočeno u postotke, Milanović je osvojio 56,67 posto glasova dok je Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 47,33 posto.

Zoran Milanović u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio je u većini velikih gradova i županijskih središta. Novi je predsjednik s malom razlikom od 956 glasova pobijedio u Osijeku koji je u prvom krugu osvojio Miroslav Škoro. U Karlovcu je razlika bila 625 glasova u Milanovićevu korist, a u Virovitici 921 glas.

Najuvjerljiviju pobjedu Milanović je zabilježio u Zagrebu, gdje je osvojio 227.609 glasova ili 73.922 glasa više od Grabar-Kitarović. Milanović je s razlikom od preko 20.000 glasova pobijedio u Rijeci, a njegove jake utvrde na ovim su izborima bili i Pula, Pazin, Varaždin, Čakovec i Koprivnica.

 

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je kako Hrvatska mora postati ponosna zemlja, uspješna zajednica i socijalno pravedna, zahvalivši svima koji su izašli na predsjedničke izbore i glasali za Zorana Milanovića.

“Pobijedili smo jer su nam građani vjerovali i na taj način ćemo nastaviti do konačne pobjede kako bi ljudima u našoj zemlji osigurali bolji i sretniji i pravedniji život, jer Hrvatska mora postati ponosna zemlja ali i uspješna zajednica, gospodarski prosperitetna i socijalno pravedna”, rekao je Bernardić u izbornom stožeru Zorana Milanovića uz skandiranje okupljenih “pobjeda, pobjeda”.

Siguran je, dodao je, da će Hrvatska pod Milanovićevim vodstvom napraviti zaokret prema naprijed i prema boljemu.

Vjerujemo u jednaku priliku za sve a ne samo neke, tolerantnije i pravedno društvo, kazao je.

“Nada je pobijedila strah, strah od promjene, Hrvatska je uspjela”, istaknuo je Bernardić.

Osvrnuo se i na Milanovićevu protukandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović kazavši kako “ona izvikuje prazne i jeftine domoljubne fraze dok je narod osiromašen, a Hrvatska pokradena, ona priziva prošlost “.

S druge strane za Milanovića je istaknuo da je “iskren, govori istinu, donosi ozbiljnost i ima čvrst karakter, predan je, ima iskustva i radnu etiku, da je čovjek sa stavom”.

Bernardić je zahvalio svima koji su izašli na predsjedničke izbore posebice onima koji su dali svoj glas novom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, kao i svim strankama koje su ga podržale i svim simpatizerima i aktivistima.

Poručio je i kako je ponosan na Hrvatsku i građane Hrvatske i kako mu je ovo jedan od najljepših trenutaka u životu, obzirom da je jučer proslavio i 40. rođendan.

“Zahvaljujem svim građanima koji su izabrali nadu umjesto straha, budućnost umjesto prošlosti, svim građanima koju su izabrali normalnu Hrvatsku umjesto Hrvatske podjela”, rekao je Bernardić.

Dodao je da je ponosan što je dio obitelji “koja je u službi napretka, pravednosti, slobode, jednakosti, solidarnosti i u službi čovjeka”, te obećao da će zajedno nastaviti graditi društvo u kojem će svatko biti cijenjen.

Uživo iz stožera Zorana Milanovića

Pratite uživo doček rezultata.

Objavljuje Zoran Milanović u Nedjelja, 5. siječnja 2020.

 

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u pobjedničkom je govoru pred više od tisuću okupljenih simpatizera u zagrebačkoj Tvornici kulture građanima poručio kako se nada da neće iznevjeriti povjerenje koje su mu dali.

“Onakav kakav sam bio u kampanji bit ću i predsjednik, govorit ću, pitat ću, sugerirati, davati prijedloge i nadam se da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali“, poručio je novi predsjednik Republike često prekidan gromoglasnim skandiranjem ‘Zoki, Zoki’ i ‘Pobjeda, pobjeda’.

Zahvalio je svima, i onima koji ga jesu kao i onima koji ga nisu podržali, ali i protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, na što je u dvorani Tvornice kulture uslijedila salva negodovanja i zvižduka, što je Milanović promptno zaustavio.

“Ne, ne! Ovo smo doživjeli jednom na inauguraciji prije pet godina i nikad više, govorio sam o zviždanju, to ne radimo”, upozorio je okupljene zaželjevši im, u pratnji supruge Sanje Musić Milanović, dobrodošlicu u “tvornicu pobjede, kao što je i obećao“.

“Kampanja je bila teška, duga, nije bila uvijek korektna, međutim, politika je strastven posao, pun ljubavi, katkad netrpeljivosti, ja sam se davao potpuno. Ovo je trenutak u kojem želim da se podvuče crta i ja od danas ili od sutra radim i živim posao drugačije od ovoga sada”, najavio je peti izabrani predsjednik Republike Hrvatske.

“Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika hrvatske Republike, naše Republike, svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i sretan sam zbog toga. U životu sam radio i druge stvari, bio sam premijer i to mi je u ovom putu bio i teret. Znam da nisam bio svima po volji, s time moramo živjeti i nastaviti živjeti, jer nas ima premalo i nismo dovoljno uspješni da bismo se dijelili na ovakav način”, istaknuo je Milanović.

Napomenuo je da od njega nećemo slušati dirljive priče o zajedništvu. “Ljudi se razlikuju, ali ono za što ću se truditi jest da nikoga bez potrebe ili namjerno ne pobijedim, da budem uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje, da vodimo dijalog svjesni da nas ima različitih, različitih pogleda na svijet, predrasuda, na koje ni sam nisam imun, jer sam obično ljudsko biće”, najavio je.

 

To je veliko obećanje, dodao je, jer, ponovit ću, ovo četiri milijuna što nas ima traži svoje mjesto pod suncem, svoje mjesto na cesti kojom se krećemo, mjesto u Europi koja je i dalje, usprkos svemu i svim problemima koje ima, najljepše mjesto i kontinent za život i mi smo dio tog kontinenta. To zasad ne ide kako smo očekivali, ali nade ima i sa svakim tko bude na izvršnoj vlasti, tko bude vodio ovu zemlju, surađivat ću, poručio je.

“Nemam pretenzija na velevlast, neće biti zaplotnjaštva, neće biti spletki, tajnih dealova ili poslova, do mene će sve stranke na formalnoj zakonskoj razini biti iste, jer stranke postoje, jer mi smo višestranačka parlamentarna demokracija. Nije savršeno, ali boljeg od toga nema. Sve drugo je put u autokraciju, tiraniju, samovolju, otimačinu i predsjednik Republike tome mora biti brana”, istaknuo je na čemu će temeljiti svoju predsjedničku ulogu.

“Mjerite me od prvog dana, od velikih obećanja nisam niti sam ikad bio, pa ni u izvršnoj vlasti. Ako sam po nečemu poznat, nerealna obećanja nikada nisam davao, ni kad sam držao veće poluge vlasti. Sada je drukčije. Još jednom, neću dijeliti hrvatske građane po onim stvarima koje ih bole, na koje su osjetljivi i na koje imaju nisku razinu tolerancije”, obećao je.

“Neke stvari se trebaju reći drugačije i ja sam to na svom političkom putu osjetio. Ponekad sam znao napraviti štetu ljudima, a da to nisam niti osjetio. Mislim na moralnu štetu, na njihove osjećaje. Neka znaju da to nikada nije bilo namjerno”, ispričao se Milanović onima koji su se osjetili povrijeđeni nekim njegovim riječima ili djelima.

“Ako je ova moja tijesna, ali poštena i jasna pobjeda unijela malo vjere i malo duha u ovo naše društvo i među ove naše ljude, ja sam sretan čovjek i radujmo se zajedno, živjeli!”, zaključio je u svom pobjedničkom govoru uz gromoglasno i dugotrajno odobravanje okupljenih.

Milanovićevu predsjedničku kandidaturu podržalo je 13 stranaka – SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula.