Rezultati unutarstranačkih izbora u SDP-u

Aktualno, Press 28. rujna 2020

Središnja izborna komisija SDP-a u ponedjeljak je utvrdila rezultate za izbor tijela SDP-a.

Članovi s pravom glasa sukladno Statutu po prvi su put birali predsjednika, 17 članova Predsjedništva i 103 člana Glavnog odbora po principu “jedan član, jedan glas” prema novim pravilima, kojima se u stranačka tijela uveo potpuni rodni paritet.

Od 11.585 članova s pravom glasa, na izbore je izašlo njih 8.701, odnosno 75 posto.

Prema konačnim rezultatima za predsjednika stranke, Peđa Grbin dobio je 3.573 glasa, odnosno 41,23 posto, dok je drugoplasirani Željko Kolar osvojio 2.212 glasova, tj. 25,53 posto. Ranko Ostojić dobio je 1.511 glasova, što je 17,44 posto, Mirela Ahmetović 1.286 ili 14,84 posto, a Marino Percan 50 glasova, odnosno 0,58 posto.

U drugi krug izbora za predsjednika SDP-a tako idu Peđa Grbin i Željko Kolar.

Zbog nepravilnosti koje su mogle bitno utjecati na izborni rezultat, izbori za Predsjedništvo i Glavni odbor bit će ponovljeni u Gračacu, Garčinu i Vukovaru u subotu 3. listopada, kada će se održati i drugi krug izbora za predsjednika stranke.

Rezultati za Predsjedništvo stoga nisu potpuni i neće biti objavljeni do konačnih rezultata ponovljenih izbora.

Kandidati s najvećim brojem glasova na koje ponavljanje izbora neće bitno utjecati, a koji su samim time izabrani i za potpredsjednike stranke su: Biljana Borzan (5.463), Sabina Glasovac (4.688), Ranko Ostojić (4.504) i Siniša Hajdaš Dončić (4.338).

Kao predstavnici SDP-a Varaždinske županije u Glavni odbor SDP-a izabrani su predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin Miroslav Marković, predsjednik Foruma mladih SDP-a Varaždinske županije Luka Zrinski, članica Gradskog odbora SDP-a Varaždin Lidija Maček i članica Općinskog odbora SDP-a Trnovec Bartolovečki Sonja Ružić – Cvrtnjak.

Rezultati izbora za Glavni odbor po županijama, izuzev onih u kojima se izbori ponavljaju, nalaze se u nastavku.

Rezultati izbora za Predsjednika SDP—a

Rezultati izbora za članove Glavnog odbora SDP-a